fbpx

Wist je dat affiliate marketing enorm waardevol kan zijn als ondernemer om in te zetten? Affiliate marketing is het kanaal waar vaak het laatste naar gekeken wordt. Eerst worden Google advertenties, advertenties op social media en banners geprobeerd. Maar affiliate marketing is een uniek concept ten opzichte van deze kanalen, met een laag risicogehalte. En dat maakt het extra interessant om in te zetten!

 

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een online marketing kanaal waarbij een adverteerder een affiliate (ofwel publisher) beloont om zijn merk of product te promoten. Zo, dat is de standaard omschrijving. Maar wat betekent dit echt? Je kan affiliate marketing zien als een soort partner marketing.

Je werkt samen als blogger met een bedrijf of andersom natuurlijk, om via deze weg door het promoten van dit bedrijf een extra zakcentje te kunnen verdienen.

laptop

Hoe werkt affiliate marketing?

Affiliate marketing staat bekend om het afrekenmodel CPS, ofwel: je krijgt een commissie per bestelling die is gedaan. Om via deze weg samen te kunnen werken is er een affiliate netwerk die ervoor zorgt dat affiliate en adverteerder samenkomen. In dit netwerk biedt een adverteerder verschillende promotiematerialen aan, waaronder feeds, banners, kortingscodes en tekstlinkjes. Als affiliate kun je na goedkeuring van de adverteerder deze promotiematerialen inzetten op jouw website. Als hier een bestelling uit voortkomt, dan ontvang jij als affiliate hier een percentage over. Dit percentage verschilt per adverteerder.

Als adverteerder is het zaak dat je iets laat promoten wat je ook daadwerkelijk verkoopt op je website, zodat hier een transactie over te meten is. Daarnaast is het belangrijk om je affiliate campagne up to date te houden zodat een affiliate zo goed mogelijk de beste acties van het moment kunnen promoten en in kunnen spelen op relevante momenten.

Hoe wordt dit allemaal gemeten? Er wordt achter de link een stukje code meegegeven. Dit wordt de tracking url of deeplink genoemd. Zo weet het affiliate netwerk dat de klik via de affiliate is gegaan en dat de daarbij behorende bestelling aan diegene is toe te kennen.

 

Wat zijn de voordelen van affiliate marketing?

Affiliate marketing kent voor beide partijen voordelen. Als affiliate is het laagdrempelig om te starten met affiliate marketing. Het kost je niets om jezelf bij een affiliate netwerk aan te melden, behalve tijd en moeite. Je kan op jouw blog of website affiliate marketing vrijblijvend inzetten, linkjes gebruiken in een blog of een banner plaatsen. Wil je het niet meer? Dan haal je het weer offline. Daarnaast staan steeds meer adverteerders open om verder te kijken dan alleen een CPS samenwerking. Zo kun je met een adverteerder regelen dat je CPS + een vast bedrag per blogpost krijgt, of een klikvergoeding!

Als adverteerder vergt het opstartkosten om te starten met een affiliate netwerk, maar buiten deze kosten om is het verder een online marketing kanaal met een laag risico. Je laat affiliates jouw merk promoten met de door jou aangeleverde promotiematerialen en betaalt alleen als er een sale uit voort is gekomen. Daarnaast bepaal je mede zelf hoe de andere afspraken vormgegeven worden.

 

Hoe begin ik met affiliate marketing?

Wil je deze laagdrempelige manier van online marketing inzetten? Tof! Houd hierbij wel in gedachten dat het afhankelijk is van jouw website statistieken hoe goed je hierin zal performen. Als je 10 sessies per dag hebt, dan zien veel minder mensen het promotiemateriaal en klikken veel minder mensen door, dan dat je 1000 sessies per dag hebt. Belangrijke les hierbij is dat je niet zomaar opgeeft! Dit is het eerste wat je jezelf dient te realiseren voordat je begint met affiliate marketing.

Gezien het als affiliate gratis is om je bij verschillende netwerken aan te melden, kun je dit ook zeker doen. Zo zie je goed welke adverteerder campagnes draaien in het bepaalde netwerk en kun je jouw website hiervoor aanmelden. Voorbeelden van bekende affiliate netwerken in Nederland zijn: Zanox, Daisycon, TradeTracker, TradeDoubler, Familyblend en Affilinet.

Als adverteerder kun je beter een keuze maken en niet bij alle netwerken aanmelden. Dit in verband met de opstartkosten. Bekijk websites van verschillende netwerken en vraag demo’s aan. Tijdens deze demo’s kun je scherpe vragen stellen, om te kijken of het netwerk ook daadwerkelijk bij je past.

 

Maak jij al gebruik van affiliate marketing?

 

download-de-gratis-starter-kit-voor-zakenmeisjes-in-spe1

Save