fbpx

Wil jij jouw emotionele intelligentie verbeteren? Ben jij klaar om nóg succesvoller te worden met jouw bedrijf? Ga aan de slag! In de vorige twee blogs heb je kunnen lezen wat emotionele intelligentie nou eigenlijk is en wat de succesfactoren van emotionele intelligentie zijn. Nu gaan we kijken hoe je hier écht mee aan de slag kan gaan, zodat je jezelf en daarmee je bedrijf kan verbeteren!

 

Je weet meer dan je denkt

Ja, dat klinkt vaag, maar het is écht zo! Hoe? Door naar je lichaam te luisteren. Je lichaam merkt dingen eerder op dan dat jij dat bewust doet. Zelfbewust worden van de emoties in je lichaam is dus een belangrijk onderdeel van emotionele intelligentie. Iedere emotie speelt zich namelijk af in je lichaam en is dus ook min of meer waarneembaar, als je maar genoeg oefent. Een logische stap is dus om, bij het ontwikkelen van je zelfbesef, je aandacht op je lichaam te richten.

Een aantal dingen waar je op kan letten zijn bijvoorbeeld:

  • Onderbuikgevoel: je kan niet precies uitleggen wat je voelt, maar je weet dat iets niet helemaal klopt, zoals een ‘slechte wijk’ inlopen. Of juist positief: het gevoel in je buik als je een spel aan het winnen bent! Of die nieuwe klant binnen sleept!
  • Lichaamsspanning: sta eens stil bij een situatie om te kijken hoe je je voelt. Je lichaam reageert duidelijk op stress door bijvoorbeeld een hogere hartslag, een snellere ademhaling en aangespannen spieren.
  • Non-verbale signalen: en dan niet alleen bij jezelf, maar ook bij de ander. Ook zonder de verbale geluiden zijn mensen in staat om de gevoelens van anderen in te schatten. Dit door onder andere gebaren, oogcontact, en intonatie.

 

Aandacht op je lichaam

Door vaker met jouw emotionele intelligentie aan de slag te gaan leer je de signalen van je lichaam herkennen. Je leert goed luisteren naar je gevoel, zodat je zelfbesef groter wordt. Je leert dus jezelf beter kennen! Wat natuurlijk ook invloed heeft op de controle van je eigen gevoelens. Op die manier verbeter je al twee belangrijke gebieden van emotionele intelligentie: zelfbesef en zelfcontrole.
De andere belangrijke gebieden kun je lezen in dit artikel.

 

 

Hoe doe je dat dan: beter luisteren naar je lichaam?

Het beter leren luisteren naar je lichaam kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen, mindfullness, en visualisatieoefeningen. Het enige wat belangrijk is, is oefenen! En ook juist als je heel druk bent: stap even uit je actiemodus en sta stil bij het moment. Het voordeel is dat het eigenlijk heel eenvoudig is, je kan namelijk niets fout doen! Eigenlijk doe je het nu al op de momenten dat je even tijd voor jezelf neemt.

Accepteer je gevoelens, zo krijg je er meer controle over.

Door naar je gevoel te leren luisteren merk je dat je gevoel ook een grote rol speelt bij het maken van (gevoelige) keuzes. Wist je dat het afwegen van alle voor- en nadelen helemaal niet altijd tot het beste resultaat leidt? Laat je onderbewuste het werk doen en leer naar jezelf te luisteren.

 

Wil jij nog meer met je emotionele intelligentie aan de slag gaan? Kijk eens naar deze online training Emotionele Intelligentie. New Heroes is een online platform en biedt online trainingen (leerreizen) aan voor verschillende soft skills, van mindfulness tot feedback geven, die belangrijk zijn voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Mocht je geïnteresseerd zijn: de eerste maand kost je maar 1 euro. Daarna betaal je 9,95 per maand. Je kan zoveel trainingen volgen als je wilt en het is maandelijks op te zeggen zonder gedoe. Aanrader!