fbpx

Iedereen wil prachtige foto’s en video’s op zijn website en social mediakanalen posten, maar niemand wil lang bezig zijn met de bewerking ervan. Ik heb in ieder geval nog nooit iemand gehoord die het geweldig vond om uren achter elkaar met de nabewerking van foto’s of video’s bezig te zijn, tenzij je er een uurloon voor krijgt of course! Als je net zoals ik zo snel mogelijk een mooi resultaat wilt zien, dan heb ik hier 9 gratis apps voor je opgesomd die je op weg helpen met simpele en snelle foto- en videobewerking.

foto-apps1

 

1. PS Express: belichting, kleur en meer

Adobe PS Express is een app om foto’s mee te bewerken die je eigenlijk standaard op je telefoon moet hebben staan. Het heeft iets weg van Photoshop voor op je computer, maar dan vele malen simpeler en o zo handig! Geef je foto’s meer kleur, pas de helderheid aan of voeg extra schaduwen toe. Heb je geen tijd of zin om alles handmatig aan te passen? In de app zijn ook een aantal standaard ‘looks’ te vinden, waarmee je in 1 klik je foto zonniger, levendiger of pastelkleurig maakt. We like!

 

2. Phonto: teksten en watermerken

Phonto is een eenvoudige app waarmee je teksten toe kunt voegen aan al je foto’s. Plaats een tekstvak in je foto of voeg een watermerk toe zodat iedereen weet dat jij de eigenaar bent van je foto’s. Niets is zo vervelend als urenlang bezig zijn met het schieten van het per-fec-te plaatje, om hem vervolgens op de site van een ander te vinden…zonder bronvermelding! Het is in Phonto zelfs mogelijk om andere afbeeldingen in je foto te plakken. Heel veel opties dus in 1 simpele app, het is zeker de moeite waard om deze app een keer uit te proberen.

 

3. Pixlr: filters, kaders en stickers

Pixlr heeft iets weg van PS Express (je hebt hier namelijk ook de mogelijkheid om dingen als het contrast en de helderheid aan te passen), maar deze app staat vooral bekend om de vele filters waar je uit kunt kiezen. Ga je voor een gek kleurtje of een subtiele kleurverandering? Pixlr heeft van alles wat. Om je foto’s helemaal af te maken, zijn er ook nog een heleboel kaders en stickers waarmee het geheel opgefleurd kan worden. Het is ook mogelijk om zelf een tekst toe te voegen of een standaard quote te kiezen in een leuk lettertype.

 

4. Instagram: filters

Dit is een app die je hoogstwaarschijnlijk al een tijdje op je telefoon hebt staan. Maar wist je dat je met deze app ook een heleboel opties hebt als het gaat om fotobewerking? Je kunt natuurlijk kiezen voor de standaard filters, maar als je in een creatieve bui bent dan kun je ook zelf aan de slag! De mooiste foto’s hebben vaak een hoge helderheid, dit is handmatig aan te passen in de app. Ook het contrast, de structuur, de accenten en de verzadiging kun je veranderen. Het is aan te raden om eerst voor een standaard filter te kiezen, deze minder helder te maken (deze filters staan altijd op 100, kies bijvoorbeeld eens voor 50) en vervolgens handmatig verder te gaan. Mooie foto’s gegarandeerd!

 

5. Adobe Clip: video en foto

Adobe Clip is een handige app voor als je aan de slag wilt gaan met videobewerking. Start een nieuw project, kies een aantal foto’s en/of video’s die je samen wilt voegen en Adobe zet ze achter elkaar. Voeg een achtergrondmuziekje toe, laat de beelden mooi in elkaar overgaan en kies een filter voor over je video. De app is in het Nederlands en spreekt voor zich. Als je klaar bent of een andere keer verder wilt gaan, kun je je video’s opslaan en op een ander moment weer openen.

 

6. Crop & Zoom: video’s bijsnijden

Crop & Zoom is een app waarmee je, hoe verrassend, video’s bij kunt snijden en in kunt zoomen. Deze app is vooral handig wanneer je een video op Instagram wilt plaatsen. Op Instagram is alles vierkant en je wilt natuurlijk precies het goede gedeelte van je video laten zien aan je volgers! Kies een video die je bij wilt snijden (dit kan trouwens in alle formaten en hoeft niet per se vierkant te zijn) en Crop & Zoom verwerkt je video vervolgens tot het formaat dat je zojuist gekozen hebt. Simpel en handig!

 

7. Splice: videobewerking

Splice is een gratis app waarmee je video’s kunt bewerken. Splice geeft je de optie om foto’s en/of video’s achter elkaar te zetten met achtergrondmuziek erbij. Kies uit een lange lijst met onder andere wereldmuziek, rap, reggae, pop, klassiek en kinderliedjes of voeg je eigen muziek toe. Voeg een tekst of een filter toe en maak op een makkelijke manier een mooie video!

 

8. iMovie: video’s en trailers maken

iMovie lijkt op Splice, maar dit is alleen voor de Applegebruikers. Met iMovie kun je ook video’s maken, waarbij je zelf muziek, filters en teksten toe kunt voegen. De app beschikt over een aantal thema’s waarmee je een standaard video toch een speciaal tintje kunt geven. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je video- of fotoreeks te laten lijken op een nieuwsuitzending of je kunt een overzicht van je leukste vakanties maken met het reis-thema.

Naast video’s kun je met iMovie ook trailers maken. Apple helpt je al een handje op weg met 14 standaard thema’s waar je uit kunt kiezen. Wordt het een griezelige trailer, ga je voor een Bollywood sfeer of wordt het toch een romantisch geheel? De keuze is aan jou. Kies je scenes, verdeel de rollen en ga aan de slag!

 

9. Magisto: complete video’s in een handomdraai

Magisto is een geweldige app voor als je een collage wilt maken van je beste foto’s en video’s bij elkaar en je bent in een luie bui. Je hoeft namelijk zelf bijna niks te doen! Kies een aantal foto’s en video’s die je bij elkaar wilt hebben, kies vervolgens 1 van de 40 editing stijlen (wordt het een avontuurlijke video, gaat het over beauty of maak je een professioneel portfolio?), ga voor een bijpassend nummer en Magisto doet de rest. Je hebt zelf de mogelijkheid om te kiezen hoe lang je video gaat worden en of je nog een titel toe wilt voegen. Als je dit allemaal hebt gedaan, hoef je alleen nog te wachten tot je een melding van de app krijgt dat je video klaar is, et voila! Het resultaat is een professionele video zonder dat je er uren mee bezig bent geweest, wie wil dat nou niet?

Magisto is een gratis app, maar dan zit er wel een limiet aan het aantal foto’s en video’s dat je in 1 video kunt gebruiken. Wil je een hele lange video maken zonder enige beperkingen? Dan kun je je account upgraden, dit kost €19,99 per maand. Maar de gratis versie is ook zeker niet verkeerd!

 

Welke apps gebruik jij graag voor het bewerken van jouw foto’s en video’s?

Save