fbpx

Als je begint met ondernemen kan het allemaal nogal overweldigend zijn. Er komt zo veel meer bij kijken dan je dacht en dan moet je ook nog eens die verschrikkelijke administratie bijhouden. Facturen, bonnetjes, urenregistratie en belastingaangiftes waarvan je hoopt dat je ze goed invult… Waar ga je dit allemaal eigenlijk in bijhouden? Ga je voor een schoenendoos en Excel of kies je een online boekhoudprogramma?

Toen ik met ondernemen begon startte ik met Excel. Dit was gratis en aangezien ik nog niet zo veel facturen verstuurde of binnen kreeg leek mij dit een prima optie. In eerste instantie was het ook OK, ik maakte mijn facturen in Word, sloeg ze op in mapjes op mijn computer en hield alles bij in Excel. Wat ik precies waar in moest vullen tijdens de belastingaangifte was een stuk lastiger.

Omdat ik in zo veel verschillende systemen aan het werk was en het dus niet heel overzichtelijk was, leek het mij fijn om met een online boekhoudprogramma te gaan werken. Na een paar verschillende te hebben getest heb ik een hele fijne gevonden waar ik alles mee kan doen wat ik wil. Nu zou ik nooit meer terug naar Excel willen gaan. Het werken met een online boekhoudprogramma heeft zo veel voordelen en maakt boekhouden een stuk makkelijker en sneller. Daarom zou ik, ook als starter, zo snel mogelijk met een programma gaan werken. Makes life a lot easier! En dan is het doen van je administratie ook niet zo┬┤n vervelende klus meer. Ok, ok.. het zal nog steeds niet leuk zijn, maar wel een stuk minder vervelend ­čśë

 

naomi-vlietman-25

 

7 redenen om voor een online boekhoudprogramma te kiezen

 

1. Het maakt belastingaangifte doen veel makkelijker

Weet jij wat je waar moet invullen als je de belastingaangifte doet? Ik had de eerste keer geen idee. Natuurlijk kun je dit door een boekhouder laten doen, maar als je met een fijn boekhoudprogramma werkt geeft deze precies aan welk cijfer je waar moet invullen. Easy peasy! Met sommige boekhoudprogramma┬┤s kun je zelfs vanuit het programma je aangifte doen.

2. Je vergeet niets

Als je alles handmatig doet kun je weleens iets vergeten of een foutje maken. Door online te boekhouden is die kans veel kleiner. Zo kun je bijvoorbeeld jouw zakelijke bankrekening aan het programma koppelen zodat je al jouw bij- en afschrijvingen ziet. Die kun je dan koppelen aan de in- en uitgaande facturen. Blijft er een bedrag of factuur over, dan weet je dat er iets niet klopt.

3. Betalingen worden automatisch gekoppeld aan facturen

Ook fijn: de boekhoudprogramma┬┤s worden steeds slimmer. Zo kunnen ze zelf automatisch betalingen met facturen aan elkaar koppelen. Scheelt jou een hoop werk!

4. Je kunt bonnetje zo inscannen

Koop je weleens wat offline voor je bedrijf? Veel boekhoudprogramma┬┤s hebben een app die je op je telefoon kunt downloaden. Je hoeft dan alleen een foto van het bonnetje te maken en tadaa het staat in je boekhouding. Op die manier hoef je dus niet meer met je schoenendoos vol bonnetjes bij je boekhouder (als je die hebt) langs.

 

5. Je kunt er offertes en facturen mee sturen

Offertes en facturen hoef je niet meer in een apart programma te maken, maar maak je eenvoudig in jouw online boekhoudprogramma. Hij nummert ze automatisch, dus daar hoef je niet over na te denken. Heb je vaak dezelfde facturen, dan kun je ze kopi├źren of automatisch elke maand laten versturen. Al jouw facturen staan zo netjes bij elkaar en kun je super snel terug vinden.

6. Hij houdt bij hoe lang facturen al open staan

Is jouw factuur na een aantal weken nog steeds net betaald? In het programma kun je zien welke facturen er nog open staan en hoe lang al. Tijd om een herinnering te sturen? Ook dat doe je via dit programma. Soms kun je zelfs een incassozaak starten.

7. Je boekhouder kan er gemakkelijk bij

Heb je een boekhouder? Bijvoorbeeld om al jouw administratie te checken of om je belastingaangifte te doen? Met een online boekhoudprogramma kan jouw boekhouder gemakkelijk bij jouw administratie en hoef je niet bij haar langs met mappen en schoenendozen vol bonnetjes. Fijn! Ook als je een vraag hebt kan ze zo makkelijk even met je meekijken.

 

Dit waren 7 redenen om een online boekhoudprogramma te gaan gebruiken, in plaats van met Excel, een schoenendoos of notitieboekje te werken. Er zijn nog veel meer redenen voor, maar dit zijn voor jou als starter de belangrijkste.

 

Waar moet je op letten?

Wil je aan de slag gaan met een online boekhoudprogramma, dan is het belangrijkste dat het programma bij jou past. Ga voor jezelf na wat jij belangrijk vindt, bijvoorbeeld:

  • Koppeling met jouw bank
  • Het aantal transacties
  • De prijs
  • Opmaak van facturen
  • Het design (is het van deze tijd?)
  • Heeft het een app?
  • Waar werkt jouw boekhouder mee?

 

Om een goede keuze te maken kun je het beste verschillende online boekhoudsoftware vergelijken.

Ik ben benieuwd, welk programma gebruik jij? Laat het hieronder weten! 

 

 

A D V E R T O R I A L ÔÇô Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met boekhoudprogramma-vergelijken.com.