fbpx

Balans houden als (beginnend) zakenmeisje tussen je werk en privéleven kan soms lastig zijn. Misschien ben je net begonnen aan een bestaan als freelancer en voel je jezelf super vrij om te doen wat en wanneer maar je wil. Maar ook barst je van de ideeën die je het liefst allemaal meteen zou willen uitwerken. Om nog maar niet te beginnen over alle andere rollen die je daarnaast nog hebt te vervullen.

Hoe zorg je voor de juiste balans tussen je werk en je privéleven nu je als zakenmeisje altijd doet wat je leuk vindt? Tja, dat is een lastige. Door mijn verhuizing naar Barcelona, de mensen die ik hier heb ontmoet en de nieuwe manier van werken en leven die ik heb ontdekt, heb ik veel enorm veel nieuwe inzichten gekregen. Graag deel ik met jou mijn 5 ultieme tips voor het behouden van de juiste balans in het vrije en ambitieuze bestaan als (beginnend) zakenmeisje.

 

jon-blonde-on-a-bike

1. Weet wat je doelen zijn

Per jaar, per kwartaal, per maand en per week. Wanneer je precies weet waarvoor je werkt, is het gemakkelijker dit ook echt waar te maken. Bovendien krijg je enorm veel energie van het behalen van doelen en maakt het behalen van je doelen ook makkelijker om privétijd te nemen. Zijn er dagen dat je een enorm goede focus hebt gehad waardoor je om 15:00 uur al klaar was met de taken van die dag? Top! Die paar extra vrije uurtjes mag je dan ook best gewoon ”nemen” en hier optimaal van genieten.

PS Wil je tips & andere waardevolle lessen die ik uit 50+ interviews met zakenmeisjes heb gehaald ontvangen? Download nu gratis de Starters Kit voor Zakenmeisjes in spé >> 

2. Maak elke dag een plan

Je weet wat je doelen zijn. Zorg ervoor dat je elke dag een plan maakt om dit te bereiken. Werk met tijdsblokken en een maximaal aantal uren per dag dat je gaat werken, afgestemd op wat je ook privé wil doen die dag. De overige uren zijn privétijd. Mijn allerbelangrijkste tip: zorg ervoor dat je die privétijd nooit volpropt met afspraken. Houd ruimte over voor spontane dingen en de dingen die jij ECHT wil doen op dat moment, in plaats van drie verplichtingen op één avond. Dit is echt veel beter voor de balans 😉

 

3. Laat los dat je ALLES moet doen

Je hoeft écht niet alles op één dag te doen. Stel je prioriteiten. Je hoeft echt niet persé 5 keer per week te sporten, iedere dag alle vriendinnen te spreken, het huis altijd super schoon te hebben en daarnaast je eigen business te runnen. Zelfs wanneer dit allemaal een tijdje niet gedaan wordt, gaat er nog niets verloren. Indien je hebt besloten mega hard te gaan knallen voor je business de komende maand en daardoor een aantal andere zaken (tijdelijk) op een lager pitje komen, is dat echt geen heel groot probleem. Durf keuzes te maken, want je hebt nu je eigen business en dat kost nu eenmaal tijd. Laat los dat ALLES moet, maar doe de dingen die nu prioriteit hebben en doe deze dingen goed (en met plezier ;)).

 

4. Weet jij hoe je in elkaar steekt?

Weet jij van jezelf wanneer je het meest productief bent? Zijn dit de ochtenden of juist de avonden? Waar raak jij gestrest van en op welke manier kun je weer ontspannen? Jezelf goed kennen is nodig om de balans te bewaken. Wanneer je weet op welke momenten van de dag je het meest productief bent, plan je op die momenten de taken in die de meeste focus vragen. Voel je precies aan wanneer je gespannen bent? Neem op die momenten een stapje terug. Dit is een kwestie van tijd en uitproberen wat voor jou het beste werkt, maar hierdoor kun jij straks die balans haarfijn aanvoelen.

 

5. Ben goed voor jezelf

Verminder nooit in de zaken die goed zijn voor jezelf, zoals slapen, goed eten, sporten of genieten van dingen die je gelukkig maken. Cliché maar wel echt waar. Dus maak daar altijd tijd voor, anders is de balans binnen de kortste keren verdwenen en beland je wellicht in een burn-out.

Hoe zorg jij voor de juiste balans? Ik ben heel benieuwd, laat het me zeker weten. 

 

Geschreven door: Jon van der Eerden
Jon (1988) runt sinds 2017 vanuit Barcelona haar bedrijf en blog Blonde on a Bike. Ze is content creator en helpt bedrijven bij het schrijven van inhoudelijke SEO- artikelen.

 

download-de-gratis-starter-kit-voor-zakenmeisjes-in-spe1