fbpx

Vind jij het moeilijk om jouw ideeën voor jouw bedrijf met anderen te delen? Misschien ben je bang dat iemand er met jouw idee vandoor gaat, of dat niemand het een goed idee vindt. Toch heeft het delen van jouw idee veel voordelen! Lees hier vijf redenen om jouw ideeën tóch met anderen te delen.

thee drinken uit mason jar

Waarom vind jij het lastig?

Het kan natuurlijk super eng zijn om een heel nieuw idee te delen met anderen. Niet alleen omdat je bang bent dat iemand er met jouw idee vandoor gaat, maar je moet je kwetsbaar opstellen. Je geeft iemand een kijkje in jouw creatieve brein. Wanneer iemand jouw idee niet zo leuk vindt, kun je dat al snel persoonlijk opvatten. Toch is het geen aanval op jouw persoonlijkheid, maar een grote kans om jouw idee beter te ontwikkelen. Ik geef je vijf redenen waarom jij je idee moet delen, en het écht niet zo eng is.

PS Wil je tips & andere waardevolle lessen die ik uit 50+ interviews met zakenmeisjes heb gehaald ontvangen? Download nu gratis de Starters Kit voor Zakenmeisjes in spé >> 

 

1. Gratis informatie

Door het delen van, en het praten over jouw idee kun je jouw idee verbeteren. Wanneer je weleens een idee gedeeld hebt, weet je uit ervaring dat er altijd wel iemand is die zegt: ‘Ik weet nog wel iemand die je kan helpen.’ Of ‘Oh daar heb ik laatst iets over gelezen, ik stuur het even door.’ Mensen geven je input en hebben vaak aanvullingen. Op die manier krijg jij meer informatie voor jouw idee en kun je het verbeteren.

Ook de mensen die niet meteen enthousiast zijn over jouw idee, geven jou juist ontzettend waardevolle informatie. Vraag vooral wat ze wel of niet goed vinden, en of ze aanvullingen zouden hebben. Eigenlijk heb je dus een soort gratis pilot voor jouw idee! Pak die kans!

 

2. Complimenten vangen

Naast opbouwende kritiek op je idee, krijg je natuurlijk ook ontzettend veel positieve reacties. En het ontvangen van complimenten doet groeien! Voor mensen zijn complimenten een natuurlijke beloning. Het heeft hetzelfde effect als het krijgen van geld! Ka-chingggg. Door aandacht en waardering gaat men ook nog harder werken ook. Dus kom maar door met al die complimentjes.

Daarnaast kun je natuurlijk ook anderen complimenten geven. Zo creëer je een domino-effect waarin jullie elkaar kunnen helpen. The more the merrier!

En vergeet de complimenten niet aan je spiegel te hangen, zodat je ze elke dag weer even kunt zien.

 

3. Een leven lang leren! Joepie!

Door met anderen over jouw idee te praten leer je ontzettend veel. Niet alleen over jouw specifieke idee, zoals bij reden 1. Maar ook leer je meer over anderen, over hun interesses, en over hun ideeën! Als jij jouw idee deelt, is de kans namelijk groot dat de ander ook iets wilt delen. Vraag ook door naar de ideeën van anderen. Op die manier stel jij je open voor alternatieven. Het feit dat jij een eigen idee hebt bedacht, en een eigen bedrijf hebt, geeft aan dat je super creatief bent. Jouw creativiteit wordt niet onderuitgehaald door het luisteren naar ideeën van anderen, maar je wekt het alleen maar op. En nóg creatiever worden, wie wil dat nou niet?!

En wat naast die creativiteit van belang is, is een dosis lef! Wat heb je nou aan een supergoed idee als je het niet wilt delen?

 

4. Niemand jat jouw idee

Nee, écht niet. De mensen tegen wie jij het vertelt zijn waarschijnlijk bekenden of andere ondernemers. Bekenden zijn alleen maar ontzettend blij voor jou, en hebben misschien de wens niet eens om zelf te ondernemen. En andere ondernemers zullen alleen gelukkig worden met hun eigen idee.

Weten anderen ook van jouw idee, of ben je nog niet helemaal overtuigd? Geloof me, mensen hebben geen tijd! Iedereen is druk druk druk. Vraag aan de eerste die je ziet of ze met jouw idee aan de slag willen gaan, en ze denken waarschijnlijk alleen maar: ‘Ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen.’ Toch is het niet gek dat jij het tóch denkt. Mensen hebben (ja, allemaal) namelijk een klein kronkeltje in hun hoofd waardoor ze denken dat zij in de spotlight staan, en iedereen heel alert is op wat zij doen. Gratis feitje!

 

5. Fouten maken is oké

En sterker nog, valt het wel een fout te noemen? Ik denk van niet! Stel iedereen wijst jouw idee af, dan wil dat nog niet zeggen dat het een slecht idee is. Wie weet vindt de persoon die je daarna zou vragen het wél een goed idee. Wist je dat J.K. Rowling door 12(!) uitgeverijen is afgewezen met haar boeken over Harry Potter.

En tuurlijk kan het ook zo zijn dat je idee misschien nog niet helemaal goed genoeg is, maar kijk dan even naar reden 1 en 3 en zorg dat je jouw idee gaat finetunen.

 

Deel jouw idee!

Ik hoop dat je door deze redenen er meer voor open staat om jouw ideeën te gaan delen! En mocht je familie en vrienden nou nog iets te spannend vinden, probeer het dan eens met andere ondernemers. Bijvoorbeeld in de Zakenmeisje Members’ Club! Hulp vragen is misschien moeilijk, maar onthoudt dat veel mensen bereid zijn om te helpen.

 

download-de-gratis-starter-kit-voor-zakenmeisjes-in-spe1

Save

Save

Save

Save