fbpx

Ondernemen is een superleuk en leerzaam proces. Je hebt alle vrijheid om zelf te bepalen wat je doet en hoe je dat doet. Tegelijkertijd loop je tegen onverwachtse dingen aan en sta je soms voor lastige keuzes. Als zelfstandig ondernemer heb ik de afgelopen jaren een aantal belangrijke lessen geleerd die ik hier graag met jullie deel.

onderneemster

 

1. Vraag om hulp

Een belangrijke les die ik heb geleerd is dat je niet van jezelf hoeft te verwachten dat je binnen je bedrijf ALLES zelf moet doen.

Sterker nog, focus je vooral op de dingen waar jij goed in bent en schakel de hulp van anderen in voor de dingen waar je minder weet van hebt.

Soms is het, om wat voor reden dan ook, lastig om hulp te vragen. Maar geloof me, uiteindelijk scheelt je dit een hoop tijd, stress en geld. Heb je geen budget om andere mensen in te schakelen? Kijk eens of je iets voor elkaar kan betekenen en wissel elkaars diensten uit. En ja, er zijn vast ook mensen in je omgeving die jou graag helpen en hun kennis met je willen delen zonder dat ze er direct iets voor terug willen.

PS Wil je tips & andere waardevolle lessen die ik uit 50+ interviews met zakenmeisjes heb gehaald ontvangen? Download nu gratis de Starters Kit voor Zakenmeisjes in spé >> 

 

2. Fouten maken is oké

Als het even iets minder gaat met je onderneming kun je eigenlijk alleen jezelf daar de schuld van geven. Ook ik had daar last van. Als iets niet liep zoals ik zou willen of als een opdracht niet door ging, dan kwamen bij mij al snel de gedachten “had ik maar iets meer van dit gedaan” of “waarom deed ik niet genoeg dat” in mijn hoofd op. Bewust en onbewust. Ik dacht al snel dat ik iets fout had gedaan en dat gaf mij een ellendig gevoel. Zo’n stemmetje in je hoofd kan je ook heel onzeker maken. Hoe vervelend ook, probeer niet alles op jezelf te betrekken. Er spelen vaak meerdere factoren een rol bij succes. Probeer hiervan te leren en zeg tegen jezelf dat het allemaal oké is en dat je het de volgende keer anders aan gaat pakken. Het is goed om groot te dromen en ambitieus te zijn, maar als ondernemer is het net zo goed om af en toe een stapje terug te doen en aan jezelf te denken.

3. Vier je successen

Bij het runnen van je eigen bedrijf zal je nooit de finish halen. Er is namelijk altijd wel weer meer om naartoe te werken. Op het moment dat je een doel hebt bereikt, heb je alweer drie nieuwe doelen bedacht. Tja… dan schiet het er weleens bij in om even stil te staan en trots te zijn op de dingen die je al bereikt hebt. Probeer dit te blijven doen. Door trots op jezelf te zijn en jezelf daarvoor te belonen blijf je gemotiveerd. Het is natuurlijk echt niet nodig om elke week een fles champagne open te trekken om je successen te vieren. Hmm.. of nou ja, waarom ook eigenlijk niet? Cheers!

 

4. Take a break!

Werken voor jezelf is niet werken van 9 tot 5. Je hebt als ondernemer veel vrijheid, maar tegelijkertijd zit je ook altijd vast aan je werk.

Als ik overdag aan het werk was, voelde ik me vaak schuldig op de momenten dat ik even naar buiten ging om te wandelen of om ergens een kop koffie te drinken. Ik moest toch gewoon aan het werk zijn, net als al die andere werkende mensen?!

Inmiddels heb ik geleerd dat het wel degelijk zinvol is om af en toe je werk even los te laten en een break te nemen op de momenten dat het voor jou nodig is. Oke, vlak voor een deadline is misschien niet zo handig… maar er zijn soms ook momenten dat je vastloopt of nieuwe inspiratie nodig hebt. Gun jezelf dan ook de ruimte om te ontspannen. Het kan best zijn dat jij na 4 uur ’s middags de energie niet meer hebt om te werken en in de avond juist weer vol inspiratie zit. Volg je eigen werkschema voor zover dat kan. Jij weet zelf wat voor jou het beste werkt.

5.  Stop nooit met leren

Wanneer jij jezelf ontwikkelt, groeit je onderneming met je mee. Naast dat je al heel veel leert van het runnen van een eigen bedrijf, kan het echt geen kwaad om jezelf uit te dagen om een relevante cursus of workshop te volgen. Het is goed om je kennis te verbreden en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. Je kan al snel en gemakkelijk online courses volgen of interessante blogs lezen. Wil je het heel graag, maar komt het er steeds niet van? Probeer het dan mee te nemen in je wekelijkse planning. Begin desnoods met een uurtje in de week. Nieuwe dingen leren werkt heel verfrissend en inspirerend. Let maar eens op!

 

Wat zijn jouw wijze lessen die je hebt geleerd van het ondernemen? Deel ze met ons!

 

download-de-gratis-starter-kit-voor-zakenmeisjes-in-spe1

Save

Save